Brobergs Fisk » Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ät med gott samvete!

Vår fisk är hållbart fångad och miljömärkt.
Läs mer

Ingredienser 4 portioner

300 gram långarygg eller lubbfilé, IRF-märkt (Iceland Responsible Fisheries)
300 gram havsvandrande röding
200 gram skalade räkor
1 förpackning lättrökta blåmusslor
6 dl vatten + 2 msk salt
Olivolja
1 stor gul lök, hackad
1 morot, i tärningar (1 cm)
2 selleristjälkar, skivad
4 vitlöksklyftor, hackade
½ kilo tomater, hackade
1 msk tomatpuré
Rivet skal av ½ apelsin
½ gram saffran coupé
1 lagerblad
2 dl vitt vin
1½ msk hummerfond
½ liter vatten
2 dl vispgrädde
Salt och peppar
Färsk timjan
Ev persilja

Gör så här:

Tina fisken och skaldjuren. Flå rödingen och skär den och lubben/långan i bitar, cirka 3 cm. Blanda ut saltet i vattnet och lägg ner fisken i det i cirka 15 minuter. Rimningen gör att fisken blir fastare och jämnt saltad.

Under tiden fräs lök, morot, selleri och vitlök i oliovoljan i några minuter utan att den tar färg. Tillsätt tomater, tomatpuré, apelsinskal, lagerblad, saffran, vitt vin, hummerfond och vatten och låt det koka i 15 minuter.  Ta upp fisken ur vattnet under tiden och torka av den.

Häll grädden i soppan och låt det koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan. Stek fisken i olivolja tills den har en innertemperatur på 45 grader (den är inte helt klar då).

Koka upp soppan och lägg ner fisken, ta av från plattan efter 1 minut. Lägg därefter ner räkorna (de blir sega om de får koka) och blåmusslorna och strö över timjan och persilja. Servera med aioli och ett gott bröd.

 

 
Handla
 

Inga produkter hittades som matchar ditt val.

Inga produkter hittades som matchar ditt val.

Inga produkter hittades som matchar ditt val.