Brobergs Fisk » Gratinerad hummer med karljohansvamp

Gratinerad hummer med karljohansvamp

Ingredienser 4 portioner förrätt:

2 humrar
20 gram torkad karljohanssvamp
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm cayennepeppar
Finhackad persilja
Riven västerbottensost eller parmesanost

Gör så här

Tina humrarna genom att spola bort lagen den är infryst i och låt den sedan tina i rumstemperatur cirka 2 timmar. Lägg karljohansvampen i blöt i minst 30 minuter och låt rinna av.

Lägg hummern med ryggen uppåt och klyv den. Ta lös klorna. Ta ur köttet, stjärten skivar du i fina bitar och det som finns i huvudet lägger du för sig. Lägg skalen i en ugnsfast form.

Fräs svampen i en torr stekpanna eller kastrull till den svettats ut vätskan. Tillsätt smör och lök och fräs några minuter. Tillsätt vinet och låt koka in. Ta av från plattan och blanda ner mjöl och tillsätt grädden. Rör om ordentligt och låt koka försiktigt i 5-6 minuter. Ta av från värmen och blanda ner innehållet från hummerns huvud och krydda med salt och cayennepeppar. Smaka av.

Lägg stuvningen i hummerskalen. Lägg skivorna av hummerstjärten ovanpå. Strö över lite persilja och riven ost. Gratinera högt upp i ugnen i 275 graders ugnsvärme.

Servera med hummerklon och ett gott bröd.

 
Handla